[center][/center]
Sağlık Alanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dünyada kullanılan sayılı tıbbi cihazları getirecek olan Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Radyoloji, Kardiyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dallarının Her Türlü Gereksinimini Karşılayacak Şekilde Dizayn Edilmiş 9 Adet 4 boyutly ultrasonografik cihazı envanterine kattı.
Üst Düzey Ultrasonografik Cihazlar ile Elastografik İncelenmeler Yapılabilecek
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulunan Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI, Renkli ve Power Doppler özelliğine sahip bu sistemlerde bulunan shearwave ve strainelastografi özellikleri sayesinde, yumuşak doku lezyonlarının karakterizasyonu ve ayırıcı tanısının yapılabileceğini anlattı. Prof. Dr. BULAKBAŞI elastografinin temel olarak ses dalgaları ile vücut içi organların elastikiyetinin (yumuşaklığının) ölçüldüğü bir teknik olduğunu, tümör, kist gibi lokal lezyonlar ile siroz gibi dokuyu yaygın olarak tutan durumlarda, doku içindeki lokal veya yaygın elastikiyet değişimlerinin (sertleşmelerin) saptanarak, özellikle meme, batın içi organlar ve kas hastalıklarını daha erken tanıma ve saptanan lezyonların ayırıcı tanısını yapma kabiliyetinin artacağını belirtti.
[center][/center]
Prof. Dr. BULAKBAŞI, Doppler ultrasonografi ile vücudumuzun hemen her bölgesindeki arter ve venlerin incelenerek hastalıklarının tanınabileceğini, Power Doppler özelliği ile karaciğer, böbrekler, testisler gibi organlardaki kan akımı yanında, vücut içerisinden tespit edilmiş herhangi bir lezyonun kanlanma özellikleri ile bu lezyonun atar damar ve toplar damarlar ile ilişkisinin değerlendirilebileceğini belirterek şunları kaydetti: “Yine ultrasonografi cihazlarına hastanın Bilgisayarlı Tomogafi veya Manyetik Rezonans görüntüleri yüklenerek, ultrasonografi incelemesinin daha doğru ve etkin yapılabilmesi sağlanacak, aynı zamanda da ultrasonografide görülemeyen lezyonlar bu yöntemle görünür hale getirilebilecektir. Ülkemizde bir ilk olacak olan, 3 boyutlu Bilgisayarlı Tomogafi veya Manyetik Rezonans görüntülerini, gerçek zamanlı ultrasonografi görüntüleri ile üst üste bindirerek birleştiren ‘Füzyon’ programı sayesinde, özellikle meme ve prostat gibi organ biyopsileri daha doğru ve etkin olarak yapılabilecektir.
Özellikle kalp ve gebelik incelemelerinde kullanılan hareketli 3 boyutlu görüntülerin elde edilmesiyle oluşturulan 4 boyutlu görüntüleme imkanı sayesinde, detaylı inceleme ve tanı kabiliyeti arttırılacaktır” dedi.