Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin sanatçı akademisyenleri ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sanatçılarının özel olarak hazırladığı 50 eseri bir araya getiren “Güzel Sanatlar Nisan Sergisi”, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda açıldı.
15 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacak sergi; resim, heykel, seramik, vitray ve baskı resimden oluşan 50 eserden oluşuyor.
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 458’inci sergisinin açılış töreninde, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu ve Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç birer konuşma yaptı.
Hüseyin Çavuş: “Bu eserlerle bir farkındalık yaratılacak ve genç kuşaklar, farklı bakış açıları kazanarak kendilerini geliştirecekler.”
“Güzel Sanatlar Nisan Sergisi”nin açılışında konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, “Bugün sanatın büyüleyici dünyasına bir adım daha atarak sanatın evrensel dilini kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sanat, kültürler arasında köprü görevi görürken, insanların duygularını en derin şekilde ifade etmelerine olanak tanıyor” ifadelerini kullandı.
Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünün her bir köşesinde KKTC’yi simgeleyen eserlerin bulunduğunu hatırlatan Bakan Çavuş, yakın zamanda açılan Dr. Suat Günsel Cami’nin açılışına da değinerek “Bu kadar incelikle düşünülmüş ve ustaca çalışılmış bir eserin her detayıyla KKTC’ye özgü olması oldukça önemlidir. Tüm bu başarılar için Suat Hocamı bir kez daha yürekten tebrik ediyorum” dedi.
Bakan Çavuş, “İnceleyeceğimiz eserlerde, sanatçılarımızın duygularını ve yaşantılarını biz de onlarla beraber hissedeceğiz. Bu eserlerle bir farkındalık yaratılacak ve genç kuşaklar, farklı bakış açıları kazanarak kendilerini geliştirecekler” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu: “Üniversiteler, sanat ve bilim arasındaki bağı güçlendirerek topluma bütünsel bir bakış açısı sunmalı. Yakın Doğu Üniversitesi, ev sahipliği yaptığı bilimsel ve sanatsal üretkenlik ile bu sorumluluğu hakkıyla yerine getiriyor.”
Üniversitelerin, sanat ve bilim arasındaki bağı güçlendirerek topluma bütünsel bir bakış açısı sunması gerektiğini belirten Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu, “Sanat ve bilim arasındaki ilişkiyi düşündüğümüzde, aslında ikisi de insanın yaratıcılığının ve keşfetme arzusunun birer ifadesidir. Üniversiteler, bu iki alan arasındaki köprüyü kurmak ve beslemekle yükümlüdürler” dedi.
Prof. Dr. Nalça Andrieu, Yakın Doğu Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı bilimsel ve sanatsal üretkenlik ile bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirdiğini vurguladı.
Bugün Yakın Doğu Üniversitesi’nde, gün boyunca devam eden “2. Uluslararası Öğrenci Kongresi” ve “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarımsal Üretiminde Suyun Etkin Kullanımı Çalıştayı”na da değinen Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu, “Bugün, bilimsel etkinliklerin ve sanat sergilerinin yan yana yer aldığı anlamlı bir günü yaşıyoruz. Böylesine yoğun bir günün sonunda ise burada, Güzel Sanatlar Nisan Sergimiz ile sanatın çeşitli formlarına tanıdıklık ediyoruz. Sergide yer alan tüm eserler sanatın zengin ve çeşitli dünyasını yansıtıyor. Ayrıca gördüğümüz her bir detay, sanatın evrensel dilini konuştuğunu bizlere hatırlatıyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Erdal Aygenç: “Sanat eserlerini yaratmak kadar, onları büyük bir hassasiyetle saklamak, korumak ve sergilemek de sanat dünyasının her zaman önceliği olmuştur.”
Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç, konuşmasına; 2010 yılından beri geleneksel hale gelen Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Elemanları Sergisi’nin, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin kuruluşu ile birlikte yeni bir ivme, biçim ve içerik kazandığını belirterek başladı.
Prof. Dr. Erdal Aygenç, sanat eseri yaratmanın düzenli bir süreç olmadığını vurgulayarak “Her an bir yol kazasına uğrayabilirsiniz. Öncelikle belirsizliğe izin vermemelisiniz ve her köşe başında pusuya yatmış, içeri sızmaya pek bir hevesli olan büyük ya da küçük kaos etkenine hazırlıklı olmalısınız” dedi., eserlerde kullanılan renklerin, sanatçının yaşadığı zorlukları temsil ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Erdal Aygenç, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Bir Çift Renk” şiirini okudu.
“Sanat eserlerini yaratmak kadar, onları büyük bir hassasiyetle saklamak, korumak ve sergilemek sanat dünyasının her zaman önceliği olmuştur. Bu anlamda Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin yükselişini adım adım yaşamak tarifsiz bir heyecan ve gurur kaynağıdır” diyerek devam eden Prof. Dr. Erdal Aygenç, “Yüksek uygarlığın merdiveni olan sanatla yolculuğumuzda daha nice günlerde hep birlikte olmayı umuyorum” ifadelerini kullandı.