Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim elemanları ile Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Gagauzya ve Rusya sanatçılarının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı toplam 80 eserin yer aldığı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Öğretim elemanları ile Türk dünyasından ödüllü 35 sanatçı/akademisyen’in eserleri sergileniyor.
Yakın Doğu Üniversitesi, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “20 Temmuz Barış ve Özgürlük” sergisine Yakın Doğu Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, sergi küratörü Doç.Dr. Erdoğan Ergün, Enstitü Müdürü, Dekanlar, öğretim elemanları,sanatçılar ve davetliler katıldı.. Açılışta Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ bir konuşma yaptı.
“Dünya Aydınlık Olsaydı, Sanat Olmazdı”
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Fransız yazar ve filozof Albert Camus’un “Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı” sözleriyle başladığı konuşmasına, Sanat ve bilim her zaman insanlığı aydınlatan ışık kaynağı olmuştur.Bu aydınlık çevremizi, dünyamızı algılayabilmek ve yorumlayabilmek için vazgeçilmezdir dedi.
Prof. Dr. Şanlıdağ: “Sanatın Özgürlüğü Devletlerin Kendilerini Geliştirmesine ve Diğer Devletlerle Olan İlişkilerine Büyük Katkılar Yapar”
Prof. Dr. Şanlıdağ; “Sanatçının vizyonu kendi kültürünün ve kendi özgürlüğüne ihtiyacının yansımasıdır. Adını belki de hiç duymadığımız sanatçılar bile özgürlüklerine olan ihtiyaçlarını Berlin duvarına grafittiler çizerek ifade etmişlerdir. Sanat özgürlüğünün alanı sadece sanatçılarla sınırlı değdir. Sanatçı ile toplum arasında ilişki kurulması için aracılık faaliyetlerinde bulunan kişiler de sanat özgürlüğünden yararlanabilirler. Zira bu kişilerin faaliyeti bizzat sanatsal yaratıcılık faaliyeti olmasa da, sanat eserinin, sanatsal faaliyetin yöneldiği muhatap kitleye ulaşabilmesi bakımından vazgeçilmez bir fonksiyon ifade etmektedir.
Sanatın gücünü ve devletler tarafından sanatın bir araç olarak kullanılabilme potansiyelini bizlere gösteren pekçok örnek vardır. Sanatın özgürlüğü devletlerin kendilerini geliştirmesine ve diğer devletlerle olan ilişkilerine büyük katkılar yapar. Sanat özgürlüğü, düşünce, teşebbüs, çalışma, din, vicdan, seyahat ve iletişimsel haklarla bağlantılıdır. Öyle ki, söz konusu hak ve özgürlükler ancak sanat özgürlüğü ile birlikte uygulama alanı bulabilmektedirler.
Prof. Dr. Şanlıdağ:”Barış Harekâtı Hem Türklere, Hem Rumlara Barış Getirdi”
Bugün Kıbrıs’ta Barış ve Özgürlüğün 46. Yılını geride bırakmış durumdayız. Türkiye ile birlikte yılmadan verilen onurlu mücadeleler sonucunda Kıbrıs Türk halkının özgür, bağımsız, kendi devleti ve bayrağı altında bir yaşama kavuştu. 20 Temmuz 1974’de düzenlenen Türkiye’nin Garantör haklarına bağlı olarak düzenlenen Barış Harekâtı hem Türklere, hem Rumlara barış getirdi. 20 Temmuz Mutlu Barıs Harekâtı’nın yıl dönümünde başta Anavatan Türkiye olmak üzere Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelmesine emek verenlere ve bu vatan için mücadele eden herkese minnettarız. Şehitleri rahmetle, gazileri saygı ve şükranla anarken, bugüne adanan Barış ve Özgürlük Sergisinde emeği geçenlere teşekkür eder, iyi seyirler dilerim.” Dedi.
Sergi Kurdelesi Kesildi
Konuşmanın ardından Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim elemanları ile Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Gagauzya ve Rusya sanatçılarının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı toplam 80 eserin yer aldığı “20 Temmuz Barış ve Özgürlük” sergisi kurdelesi kesildi. Sergi 29 Temmuz 2020 gününe kadar 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.