M/Y Teal Araştırma Gemisi – Girne Üniversitesi

M/Y Teal Araştırma Gemisi

M/Y Teal Eğitim ve Araştırma Gemisi

Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin Eğitim ve Araştırma Gemisi olan M/Y TEAL,1955 yilinda Liverpool/İngiltere’de inşa edilmiştir. inŞa edildiği yıldan 1962 yılına kadar HMS TEAL adıyla İngiliz Donanması’nda mayın tarama gemisi olarak hizmet verdikten sonra, Avustralya Donanması’na devredilmiştir. 1978 yılına kadar Avustralya Deniz Kuvvetleri’nde mayın tarama gemisi olarak hizmet vermiştir. Tadilat gören M/Y TEAL önce açık deniz trol gemisine ,1980’li yılların ortalarında ise yolcu kamaraları, salon, dalgıç ve araştırma donanımlarının eklenmesi ile bugünkü haline getirilmiştir.Yolcu gemisi olarak da kullanılan M/Y TEAL, önce Avustralya ‘nın dogu kıyısındaki Great Barrier Reef ,daha sonraları Orta Amerika’da Karaibler Denizi ile tropikal adaları arasında deniz ve sualtı sporları turizmine yönelik hizmet vermiştir.

Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel’in kurumsal gelişim vizyonuna bağlı olarak Denizcilik Fakültesi’ni kurma çalışmaları çerçevesinde 1994 yılında M/Y TEAL ülkemizin ilk ve tek eğitim ve araştırma gemisi olarak Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi bünyesine katılmıştır. Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin olmazsa olmazları arasında yer alan TEAL Eğitim ve Araştırma Gemisi , YDÜ Denizcilik Fakültesi ve denizcilikle ilgili tüm teknik ve akademik birimlerin altyapılarıyla kardeş üniversite Girne Üniversitesi’ne devredilmesiyle birlikte Girne Üniversitesi bünyesi altında faaliyet göstermeye başlamıştır. Halen Girne Üniversitesi tarafından eğitim ve araştırma gemisi olarak kullanılan TEAL, Kıbrıs’ın ilk ve tek araştırma ve eğitim gemisi olma özelliğini sürdürmektedir.

“M/Y TEAL Eğitim ve Araştırma Gemisi 46.6 metre uzunluğunda, 8.5 metre genişliğinde, 546 grostonluk bir gemidir. Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin eğitim, uygulama ve araştırmalarına uygun hale getirilen M/Y TEAL, aynı zamanda bir laboratuar olarak da kullanılabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Girne Üniversitesi’nin kardeş üniversitesi Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerinin de eş zamanlı olarak gemide uygulamalı dersler yapabilmesi için gerekli olanaklar yaratılmıştır. TEAL, her türlü su sporlarını yapmak için gerekli olan araç ve gereçle donatılmıştır. Bundan dolayı da üniversitemiz ve işbirliği yapılan üniversiteler, kurum ve kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda her türlü oşinografik, meteorolojik ve hidrolojik araştırmalar konusunda alanında uzman yerli ve yabancı sualtı arkeoloji araştırmacılarına da hizmet etmektedir. Çevre ve deniz kirliliği, kıta sahanlığı, batimetrik çalışmalar ve denize akan tatlı su kaynakları gibi araştırmalara katkı koyan M/Y TEAL, gelişen teknolojiye de uyum sağlayacak şekilde donatılmıştır.

Detroit-Diesel marka, 1350 BHP, şanzımanlı ve iki zamanlı, iki ana makineye ve dokuz adet yardımcı makineye sahip olan M/Y TEAL Eğitim ve Araştırma gemimizde ayrıca 60KVA ile 100 KVA kapasiteli üç tane de jeneratör bulunmaktadır. M/Y TEAL ahşap bir yapıya sahiptir ve elli yatak kapasitelidir. Girne limanında konuşlanmış bulunan M/Y TEAL Eğitim ve Araştırma gemimizde kendi fakültemizin mezunu bir kaptan yönetiminde beş sürekli personel günün 24 saatinde gemide görev yapmaktadırlar.

Geminin Özellikleri:

• Adı: M/Y TEAL Near East
  • Bayrak: KKTC
  • Bağlama Limanı: Mağusa
  • Çağrı İşareti: 5B7040
  • Türü: Eğitim ve Araştırma Gemisi
  • Boy (LOA): 46.6m.
  • Boy (LBP): 42.67m.
  • Genişlik: 8.50m.
  • Draft: 3.52m.
  • Net Tonaj: 182
  • Gross Tonaj: 546
  • Makine Gücü: Detroit Diesel,1350Hp
  • Pervane Sayısı: 2
  • Sürat: 12 knot
  • İnşa Malzemesi: Duraluminyum posta üzerine meşe ahşap karulle kaplama, karina ahşap üzerine fiberglas.
  • Yaşam Mahalleri: Kuzine, bar-restaurant, salon, güverte, 13 lüks yolcu kamarası, toplam 50 yatak kapasitesi, armatör kamarası, köprü üstü ve harita kamarası.
  • Spor Tekneleri: 3 adet sürat teknesi ve yardımcı tekne
  • Su Sporları Donatımı: 20 adet dalgıç donanımı 9 takım dalgıç elbisesi, 2 adet hava kompresörü, jet-ski, rüzgar sörfü donanımı, paraşüt, kano.
  • Köprü Üstü Donanımları: Echosounder (graff), 2 VHF-DSC, 2 radar, otopilot, MF-R/T, GPS Plotter, Uydu Navigasyon Sistemi, ECDIS, dijital Echounder, folyo harita.

Daha Fazla Bilgi İçin;
Doç. Dr. Hilmi Şahlı