Üniforma Yönetmeliği – Girne Üniversitesi

Üniforma Yönetmeliği

Amaç:

Özel bir eğitim olan Denizcilik Eğitimi’nin önemli bir bölümünü oluşturan, öğrencilere disiplin ve aidiyet duygusu ile, kurallara uyma yeteneği kazandırmayı hedefleyen üniforma uygulamasının ilkelerini belirlemektir.

Kapsam:

Bu tüzük, Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde lisans eğitimi görmekte olan Güverte, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi dalları öğrencileri ile, bu amaçla Hazırlık Okulu eğitimi görmekte olan öğrencileri kapsar.

Süre ve Uygulama:

Öğrenciler, ders yılı başlangıcından, bitimine kadar olan süre içinde üniforma giymek ile yükümlüdürler. Staj dönemlerinde üniforma giyilmesi, ilgili gemi kaptanlığının veya denizcilik işletmeciliğinin yetki ve sorumluluğundadır. Üniforma, öğrencilerin üniversitedeki tüm ders, sınav ve uygulama saatlerinde giyilecektir. Üniformasız öğrenciler, derslere, sınavlara ve uygulamalı eğitimlere alınmazlar.

2 Kasım-30 Nisan (dahil) tarihleri arasındaki sürede kışlık (lacivert), 2 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasındaki sürede ise yazlık (beyaz) üniforma giyilecektir. Gemilerde yapılacak uygulamalarda ise, eğitim kıyafeti (haki renkli) giyilebilir.Üniversite içi ve dışındaki açık alanlarda şapka giyilecektir.

Üniforma İçinde Genel Davranışlar:

Üniformanın bir tamamlayıcısı da öğrencilerin genel kılık-kıyafet ve davranışlarıdır. Denizcilik Fakültesi erkek öğrencileri, şapkanın dışına taşmayacak şekilde saç traşı olurlar. Bunun dışında saç uzatamaz, sakal bırakamaz. Hergün sakal traşı olmaları gereklidir.

Bayan öğrencilerin ise, kısa saçlı olmaları veya saçlarını arkalarında toplamaları, aşırı makyaj ve takı kullanmamaları gereklidir.

Öğrenciler üniforma içinde iken bunun gereğine uygun hareket ederler; taşkın hareketlerde bulunamaz, diğer öğrencilerin yapacakları kitlesel gösteri, boykot, v.b. gibi faaliyetlerin içinde yer alamazlar.

Üniforma:

Üniformalar, aşağıdak gibi belirlenmiş olup, Türk denizcilik geleneklerine uygun olacaklardır:

Yazlık Dershane Kıyafeti Kışlık Dershane Kıyafeti Uygulamalı Eğitim Kıyafeti
Beyaz Şapka Beyaz Şapka Haki Şapka
Kısa Kollu Beyaz Gömlek Beyaz Gömlek Haki Gömlek
Beyaz Pantolon Lacivert Pantolon Haki Pantolon
Sınıf İşaretli Apolet Lacivert Ceket Metal Tokalı Haki Kemer
Metal Tokalı Beyaz Kemer Yaka İşareti ve Sınıf İşareti Lacivert Ayakkabı
Beyaz Çorap Lacivert Çorap Lacivert Çorap
Beyaz Ayakkabı Lacivert Ayakkabı Yeşil Parka
Lacivert Pardesü

Kışlık üniforma ile dershane saatlerinde lacivert kazak giyilebilir.

Yetki ve Sorumluluklar :

Bu tüzüğün uygulanmasından Denizcilik Fakültesi Dekanlığı sorumlu olup, üniforma içinde uygunsuz davranışlarda bulunan veya kurallara bilinçli olarak uymayan öğrenciler için cezai uygulamalar, dekanlığın yetkisi dahilindedir.

Yürürlük :

Bu tüzük, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.